Se închide Dacia

Adio, România! Ultimul cui al economiei s-a rupt.

Conducerea uzinei Dacia a anunțat azi:

“Activitatea Uzinei Dacia de la Mioveni va fi întreruptă parţial, în 18 şi 19 iunie, precum şi în 2 iulie, când majoritatea angajaţilor vor rămâne acasă întrucât în zilele menţionate nu se vor produce maşini, în urma scăderii comenzilor şi a acumulării de stocuri.

9.000 dintre cei 13.500 de angajaţi ai Uzinei Dacia de la Mioveni vor rămâne acasă, timp de trei zile, mai exact în 18 şi 19 iunie, dar şi în 2 iulie, urmând ca în perioada respectivă să fie plătiţi cu 85 la sută din salariu.” (Sursa: Mediafax).

Producția de automobile a mai fost oprita 3 zile si la sfârșitul lunii martie, dar si in decembrie 2011. Din aceleași motive: Daciile nu se mai vând. Conducerea uzinei Dacia spune ca trimiterea angajaților in șomaj tehnic e singura soluție, ca sa nu înceapă cu concedierile.

Dar concedierile sunt inevitabile: pentru ca vânzările s-au prăbușit.

In 2011, vânzările Dacia in România au scăzut cu 15,9% comparativ cu 2010. In străinătate, la fel: in Germania, nimeni nu mai cumpără Dacii, de când Angela Merkel a oprit programul Rabla. In Franța, dezastru: vânzările au scăzut cu peste 30% in 2011.

In 2012, dezastrul a continuat: in primele 3 luni, vânzările Dacia in întreaga Europa au scăzut cu încă 11% fata de 2011 (care deja fusese un an îngrozitor).

Deci nici vorba de sfârșitul crizei. Din contra!

Singura șansa de supraviețuire a mărcii Dacia este scăderea preturilor. Adică mutarea completa a producției din România – o tara de cerșetori cu nasul pe sus, unde statul ia jumătate din banii pe care firmele ii cheltuiesc cu angajații: sub forma de CAS-uri, CASS-uri si alte prostii.

Iar Renault a găsit soluția: Marocul! Deja producția noului model de Dacia a fost mutat integral in Maroc. Românii care cumpăra astăzi Dacia, cumpăra o mașina…marocana. De ce? Pai a spus-o direct si fără jena, chiar vicepreședintele Dacia, Constantin Stroe: in Maroc, costurile de munca si cele de transport sunt mai mici decât in România.

“In cazul in care piața auto cade, ar putea fi preferata uzina din Maroc pentru producția automobilelor Dacia” .

Si iată ca exact așa s-a întâmplat!

Ce fac românii când le moare țara?

In timp ce Dacia anunța oprirea producției, in timp ce economia României se prăbușește, Victor Ponta se cearta cu Traian Băsescu pe o prostie: cine se duce in deplasare la Consiliul European. Ba chiar si Parlamentul si-a găsit timp sa voteze o declarație pe tema asta (dar timp sa voteze reducerea taxelor si impozitelor, n-a avut).

Adică voi va bateți ca chiorii pe deplasări in străinătate, pe banii statului, când ultimii investitorii se pregătesc sa plece din România? Daca va spun trădători de tara, demenți, autiști rupți de realitate, e prea puțin pentru voi! Pai de asta te-ai bătut sa conduci tara, Ponta, imbecilule?

Iar tâmpenia politrucilor e egalata de tâmpenia sindicatelor: in timp ce le fuge pământul de sub picioare, in timp ce Renault face calcule de rentabilitate, sindicatul de la Dacia cere…mărirea salariilor! Atâta tâmpenie pare incredibila, dar e adevărata. Sindicatul a organizat in 2011 un miting chiar in fata fabricii, unde s-a cântat Internaționala si s-au fluturat drapele roșii comuniste.

Pai după ce ca ești cerșetor, după ce ca mă coști mai mult decât produci, mai ești si obraznic, român împuțit?

Dacia nu e singura firma care disprețuiește România si taxele românești.

Lakshmi Mittal a făcut acum 12 zile o vizită fulger la Galați: si el se pregătește sa închidă SIDEX si sa mute producția la Skopje. Din același motiv: România nu mai e rentabila.

Când Coca Cola a plecat din România, a explicat public, in presa, motivul: “cheltuielile cu salariile sunt prea mari in tara voastră”. Au făcut politicienii ceva? Nimic! Au făcut mișto si au dat vina pe tot pe Coca Cola, ca cică nu apreciază valoarea muncitorului român. Taxele, in loc sa scadă, au crescut. Rezultatul? A plecat si Nokia. S-au trezit imbecilii la realitate, măcar atunci? Nici vorba: au dat iar vina pe investitor (cică Nokia nu știe sa vândă) si s-au lăudat ca vine alta firmă in loc.

Ei, uite ca n-a venit nimeni. Si nici n-o sa mai vina. Dimpotrivă, investitorii or sa plece in masa: si străinii, dar si românii. Când? Imediat după ieșirea Greciei din zona euro, despre care se vorbește acum deschis in Parlamentul European. Aceea va fi Marea Prăbușire.

Singurul motiv pentru care străinii au construit fabrici in România, a fost Uniunea Europeana. Calculul a fost simplu: producem in România si vindem fără taxe suplimentare in Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda etc. Dar după falimentul Greciei – kaputt! Toate calculele sar in aer.

Românii, noii “jidani” ai Europei înnebunite de criză.

Adio euro, adio fonduri europene, adio piața comuna europeana: adio România!

După Grecia, România este următoarea pe lista neagră a guvernelor europene. Pentru Spania sau Italia poate mai merita sa te lupți: pentru România sigur nu! România va fi data afară din UE, fără multe discuții. Iar cu 15 milioane de amărâți, câți au mai rămas in aceasta tara (din care 12 milioane sunt asistați social), nu merita sa mai produci nimic acolo. Cine sa mai cumpere si cu ce bani?

Ura europenilor fata de români, in 2012, depășește chiar si ura germanilor fata de evrei, in 1936. In secolul 20, pentru evrei s-au construit lagăre. Scump si ineficient! In secolul 21 (secolul capitalismului sălbatic si al rentabilității), românii vor fi tratați mult mai dur: nu se vor mai construi lagăre in România, pentru că România însăși va deveni un lagăr uriaș. Un lagăr al cerșetorilor, hoților si incompetenților.

In clipa când granițele europene se vor închide, românii vor rămâne singuri in țara lor nenorocita: cu 127 de miliarde de dolari datorii, fără pensii, fără salarii, liberi să se plătească singuri, să se fure si sa se omoare unul pe altul, până n-or mai putea!

Ca viermii intr-o latrină.

Citește si:

Grecia, primul cavaler al Apocalipsului

Advertisements


Categories:Macro, Politica si societate

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

183 replies

 1. Astia de la Dacia vor suplimentarea programului Rabla nu enjde mii de masini, iar sindicatele vor modificarea Codului Muncii in favoarea angajatului, cu introducerea a fel de fel de aberatii, asa ca e normal ca dacia sa produca numai pentru piata locala, asa cum am scris la articolul precedent .

  • Pe piata romaneasca Dacia nu vinde decat 30.000 de masini. In 1999 vindea 100.000 (si tot era in prag de faliment, motiv pentru care a si fost privatizata de Tariceanu). La momentul respectiv, Tariceanu a declarat ca o fabrica de automobile nu e rentabila decat la 1.000.000 de masini vandute.

   Deci piata interna este egala cu zero. Piata romaneasca nu poate sa sustina nici macar o singura fabrica auto, darmite doua.

  • Poate a spus 100 000, nu un milion .
   Eu sunt contabil si din ce am tot citit, o fabrica de automobile nu e rentabila dar nu are nici profit, decat daca are o capacitatea de productie de minim 200 000 de masini anual si reuseste sa vanda cel putin doua treimi din productie .
   Problema Dacia este si ca infrastructura romaneasca nu-i permite sa scurteze timpul de fabricatie si sa ajunga mai repede pe pietele externe .

  • Nu a spus 100.000. 100.000 era cifra daciilor vandute in 1998. L-am intervievat personal atat pe Constantin Stroe cat si pe Tariceanu. Iar stirea am dat-o pe Pro TV. Asa ca oi fi tu contabil, dar nu cred ca ai informatiile la nivelul lor.

  • Poate a vrut sa spuna un producator auto nu fabrica, pentru ca sunt foarte mari cheltuielile de cercetare-dezvoltare-promovare .
   Sunt foarte putine fabrici care au o capacitate de productie de un milion de masini anual .

  • Asta da, e foarte probabil sa se fi referit la un producator auto in ansamblu, nu la o singura fabrica.

   In cazul nostru, Renault a facut intr-adevar economii la costurile de productie, la nivelul intregului grup. Exact cum ai spus. Dar economiile astea sunt valabile si pentru Maroc. Asa ca intrebarea ramane: de ce sa mai pastreze Renault fabrica din Romania, la numai 30.000 de masini vandute anual in aceasta tara?

   Care ar fi marile avantaje ale Romaniei? Ce poate Romania sa ofere pe tava, ca sa compenseze prabusirea vanzarilor locale?

  • Singurul lucru pe care l-ar putea oferi Romania ar fi scaderea taxelor. Dar politrucii fug de asta ca dracu de tamaie.

 2. Sau cum zicea Milton Friedman:

  “If you pay people not to work, and tax them when they do, don’t be surprised when you get unemployment.”

  Greu nene, greu..

  Socialistii au o problema cu logica elementara.

  • Care socialisti? Astia nici macar de socialism nu au habar… sunt doar niste paraziti disperati sa mai praduie ce se mai poate, cat o mai exista ceva in tara asta!

  • @Corina: Subscriu!

 3. Cred ca Dacia o sa mai reziste deocamdata in Romania, dar cu mai putin angajati si la o capacitate de productie mai redusa. Din cate stiu momentan merge la 100%. Buba mai mare mi se pare la fabrica Renault din Franta. Renault planuia si o fabrica in Algeria.

  Oricum, calculele pot fi date peste cap…. Vedem ce-o fi cu Grecia si cu UE

  Off-topic despre invatamant:
  http://www.realitatea.net/facultatea-la-buget-se-schimba-apare-studentul-sustinut-de-stat-doar-pe-jumatate_931325.html

  • Dacia nu are cum sa mai reziste in Romania, la numai 30.000 de mii de masini vandute pe an. Daca Renault nu ar fi avut fabrica din Maroc, poate ca merita sa tina Romania in viata. Dar dupa ce au investit acolo, nu mai exista absolut nici un motiv sa mai continue aici.

  • Avand in vedere faptul ca mare parte din productia Dacia se vinde in afara Europei de Est, este contraproductiv ca grupul Renaul sa mentina la capacitate maxima uzina Dacia.
   Poate cei de la Renault vor pastra o linie de asamblare ca sa nu inchida Dacia de tot .
   Guvernul Federatiei Ruse nu mai accepta ca industria auto din Federatia Rusa sa asambleze doar masini si Renault a preluat grupul Lada doar dupa ce si-a luat niste angajamente ferme .
   Fabrica Ford de la Craiova m-as mira sa produca mai mult de 50 000 de masini pe an, pentru ca nu prea au unde sa le vanda .

  • Vanzarile au scazut peste tot, nu doar in industria auto. E adevarat ca industria auto e foarte lovita, pentru ca in anii trecuti s-au cumparat masini nu din necesitate, ci doar asa, de fite. Acum fitele s-au evaporat, asa ca e normal sa se inchida multe centre de productie, pentru ca nu mai e cerere.

   Renault nu-si mai vinde nici marcile traditionale ca Clio, deci intrebarea momentului este, pe cine sa inchida? Maroc sau Romania? Evident, Romania. Altfel nu faceau investitiile din Maroc.

  • E adevarat, dar oricum merge mult la export. Era clar ca fabrica de la Pitesti nu a fost gandita sa deserveasca doar Romania, ca doar nici ungurii nu pot cumpara tot ce produce Audi, Mercedes si Suzuki la ei.
   Totusi ei au niste investitii proaspate pe la Pitesti. Eu ma gandesc ca Dacia o sa manance mult din cota de vanzari a Renault in Franta, pe fondul saracirii francezilor.

   Nici Skoda nu produce mai mult de 1.000.000, dar clar, nici cu 100.000 nu ai ce face.

   Apropo de a doua fabrica, de cea de la Craiova-Ford: statul roman vrea sa-i amendeze pentru ca nu vor sa produca cat e stipulat in contract, din lipsa de comenzi venite din sudul Europei. Ce politicieni idioti, ar trebui sa se bucure ca o venit un nume ca Ford(veniti mai mult politic) si pe langa ei vin si alte firme care produc pentru Ford.

  • 30 000 de masini vandute de Dacia in Romanika :)? Sunteti optimist domnule Giurgea! Pai cine mai da pe o Dacie noua, cheala, fara minimum de dotari, de siguranta si confort 5000 de EURO, cand poti lua de 4000 de E cu tot cu taxe un Opel Astra G din 2004-2005 sau o Zafira A din 2003? Masini SH, dar germane! Ca nivel de siguranta, ca dotari, ca tinuta de drum, in ceea ce priveste calitate materialelor, nici nu se compara ! Si mai ti 1000 de E de reparatii.Ca sa nu zic ca piesele sunt mai ieftine ca la Dacia! Nu spun, o fi OPEL masina saracului in Germania, dar Dacia nu o sa ajunga niciodata la nivelul lor.In 2012 sa vinzi o masina cu 12 000 de Euro si nici sa nu oferi macar ESP sau TC, mi se pare aberant !
   O Dacie noua nouta iesita pe poarta fabrici, comparata cu un Opel de 6-7 ani, pare doar o troaca si atat, cu pret exorbitant.Daciile vandute in DE prin 2009, deja se gasesc de vanzare la 2000-2500 de Euro.

  • Nu sunt nici optimist nici pesimist; sunt informat 😀

   http://www.antena3.ro/economic/companii/vanzarile-dacia-in-romania-au-scazut-cu-16-in-anul-2011-151830.html

   E adevarat ca, daca in 2010 au vandut 36.000 si in 2011 doar 30.000, e foarte posibil ca in 2012 sa scada pe la…25.000. Ar fi lovitura de gratie.

  • Ceva imi spune ca asta s-a intamplat de fapt.Cu o piata de 25 000 de masini vandute anual, poti sa pui lacatul pe fabrica, si sa concedizei pe toti.Cum ati spus si dumneavoastra, o fabrica/afacere nu e centru de binefacere.Rolul ei e sa creeze bunastare ptr patron, nu ptr agajati! Se tot lauda ca apare Logan 2, din toamna.Desigur, acesta va fi produs tot in Maroc.Cu alte cuvinte, Dacia Mioveni e GAME OVER.Logan 2 si Lodgy, sau cum naiba s-o numi -care ar putea sa mai scoata vanzarile din impas, nu mai apartin Romaniei.Se pot lauda cu asemenea performante marocanii, nu muncitorii romani.Dar de ce sa stricam visul frumos al unor socialisti?:D Realiatea o sa ii loveasca cu un pumn drept in fata, cat de curand! Politicienii nostrii…nu stiu ce trag pe nas/fumeaza, dar e clar ca astia traiesc in alta lume! Sa-i lasam acolo.Dinou realitatea isi va face treaba.

  • Mi se pare corect.

   E doar o chestiune de timp.

  • Marocul are mai multe avantaje care scot Romania din carti:

   1) Avantajul costurilor – salarii mai mici, taxe mai mici
   2) Avantajul logistic – pana acum a devenit clar pt. orice investitor ca nici un guvern roman nu e capabil sa construiasca vreo autostrada complet. Maroc in schimb pe mare poate atinge majoritatea pietelor din EU mult mai repede.
   3) Avantajul politic – Romania cica ar produce pentru EU fara taxe de import. Ei bine, Maroc face la fel. Desi nu e in EU totusi e stat asociat cu EU adica taxele de import/export sunt eliminate.

   Asadar daca vrea careva sa munceasca pt. Dacia ar fi bine sa se mute in Maroc.

 4. Lucrez la o fabrica de rulmenti din Brasov, INA Schaeffler, care exporta aproape integral. Daca UE se sparge din cauza Greciei si vor fi iar taxe la granita Romaniei, in secunda doi germanii inchid fabrica si pleaca. Si toti ceilalti investitori vor face la fel.

  • UE si zona Euro n-are mare legatura cu EEA adica uniunea ‘economica’. Merge si in 26 de membrii cum a mersi si in 27.

  • De fapt, tu spui ca piata europeana comuna, cu libera circulatie a muncitorilor si liberul schimb, poate continua si dupa disparitia euro? Asta ar fi varianta optimista.

   Eu nu cred si iata motivul: cresterea somajului si criza. Guvernele din Vest abia asteapta sa blocheze forta de munca ieftina din Est, care le-a lasat muncitorii pe drumuri. Si abia asteapta sa puna iar taxe pe marfurile ieftine, care le-au impins companiiile in faliment. Nu doar pe marfurile chinezesti, ci si pe cele poloneze, bulgaresti, romanesti etc.

   Singurul lucru care ii tinea impreuna pe toti, era UE si moneda euro. (Si chiar si asa, iti amintesti de legile anti-imigranti propuse de Sarkozy si Berlusconi). Dar daca dispare euro, dispare si UE, iar granitele si taxele vamale reapar.

  • Taxele vamale sunt bune pentru Dacia România. Statul se tot chinuie cu protecţionismul, inventând tot felul de variante de taxă auto, dar cu reintroducerea taxelor vamale, va fi mult mai simplu. Pentru ei, nu pentru clientul de rând. Bineînţeles, Dacia ar produce încă 30 de ani modelul Logan, aşa cum au produs şi modelul 1310. Pe o piaţă închisă, ce rost are să inoveze? Se va sta şi ani la coadă, pentru luarea unei Dacii. Visul nostalgicilor :))

  • Corect! dar e o arma cu 2 taiusuri. Nu mai cumperi dar nici nu mai vinzi!
   E un cartof firbinte , si trebuie jonglat cu grija in ambaele maini!
   CEO tonetar

  • Totusi sa nu uitam un lucru, schimburile, exporturile germaniei cantitative sunt cu tarile mai bogate UE, USA, Japonia, Australia,Canada,UK….. (majoritatea super indatorate) aceste piete sunt ptr moment relevante exportului D. MDa o oare care crestere a vanzarilor D in tarile BRIC a substituit o oare scadere pana de curand destul de mica din pietele de baza ale D. ( avantajul momentului de credit cu dobanzi derizorii ale firmelor germane in detrimentul altora care ori nu au acces ori la dobanzi ffmari) In cazul dezastrului suprem European care trage la vale toate tarile dezvoltate si emergente Germaniei ii va scadea exportul inevitabil( …..si datorita reglarii balantei de plati fortate pe care guvernele vor fi obligate sa le faca). Vor diminua productia si ne-am intors la somerii germani care de altfel sunt si ei destul de agresivi. 🙂

   Romanii nu le fura joburile 90% Mihai scuzama ca te contrazic, acele joburi sunt cele care nu le face nimeni , sau nu le vor face nici daca mor de foame occidentalii. Presa in occident este si ea afiliata politic si face jocul exoticilor populisti extremisti xenofobi rasisti ( la misto ) ptr a atrage voturile frustatilor, prostilor ,etc care nu pricep ca unele lucruri sunt si efectele globalizarii a liberalizarii schimburilor globale.
   Un exemplu elocvent este ca unul din liberii extremisti Maroni fost ministru de interne ( urla ca-i jupoaie pe romani) din Italia de expl aveam guvernanta o romanca si la negru pe deasupra. 🙂

  • Intradevar sunt optimist dar altfel sunt conștient ca alta varianta ar fi …federalizarea. O idee care mie personal imi place. Uniformizarea institutorilor statelor, punerea biciului pe tarile care nu au intrat in rand pana acum. Reguli aspre, legi clare…poate si asta e un optimism dar …e vorba de perspectiva.

  • Intradevar sunt optimist dar altfel sunt conștient ca alta varianta ar fi …federalizarea. O idee care mie personal imi place. Uniformizarea si alinierea reala a institutiilor statelor, punerea biciului pe tarile care nu au intrat in rand pana acum si bagarea lor fortata cu aferentele varsari de sange si revolte. Reguli aspre, legi clare…poate si asta e un optimism dar …e vorba de perspectiva. Suna a dictatura…misto 😀 aia sa fie !

  • La taxe vamale se va ajunge in ultima instanta. Sa nu uitam ca cel mai mare exportator european este Germania, care nu are nici un avantaj sa-si pun singura taxe pe exporturi. Si in general tarile industrializate cumpara produse semifinite sau materie prima din tarile mai sarace si exporta produse complexe. Ideea de taxe zero in UE vine de le ei, insa daca situatia devin extrem de dificila, fiecare va incerca sa-si protejeze slujbele.
   Bataia pestelui, pt orice economie, sunt SLUJBELE!

  • Eu am impresia ca voi nu intelegeti. Cand se va sparge EU va fi fiecare pentru el. Germania va continua sa-si protejeze pietele de dezfacere prin acorduri de import/export avantajoase pentru ei. In schimb Franta, Spania, Italia isi vor inchide granitele atat pentru bunuri cat si pentru oameni ca sa isi protejeze industriile falimentare si muncitorii cu drept de vot. Fiecare va decide dupa cum crede de cuviinta si sunt de acord cu Mihai, cei mai multi vor regresa spre protectionism.

 5. Din punctul meu de vedere plecarea Dacia din tara va creea doua noi trenduri. Unul pe termen scurt si unul pe termen lung. Pe termen scurt vor pleca si altii iar volumul investitiilor va scadea dramatic, asta este trendul negativ. Cel pe termen lung ii va viza pe cei care raman si va consta in munca la negru , explozia evazionistilor , turbulente sociale, care se vor termina in cele din urma cu scaderea drastica a costului fortei de munca, totusi asta s-ar putea sa duca la o noua ascensiune a economiei.
  Intre timp chiar ma gandeam la infintarea unei companii de training in fentarea si luarea la misto a statului , cred ca va avea succes :)) !

 6. nu am inteles niciodata programele: rabla, prima casa, primul tractor, case anl

  mai era acela cu prima firma, are succes? nu prea am mai auzit nimic de el dupa ce au dat banii

  de ce trebuie eu sa platesc toate acestea pentru altii?

  nu ai bani, nu ai: casa, masina, firma, tractor

  nu inteleg de ce din banii mei se subventioneaza industria auto? sa dea faliment, sa-si reduca fabricile sa faca masini mai ieftine, sa mai inoveze, sa se poarte mai bine cu clientii in service

  pana acuma nu s-a facut decat sa se toarne apa peste foc, dar focul e prea mare, in loc sa ia masuri la timp, acuma o sa ne coste de cateva ori mai mult

 7. Da,o tara slab sau foarte slab industrializata nu are cum sa reziste,nu ar fi de mirare daca Renault pleaca din Romania pentru ca romanii nu produc bani ca sa-si cumpere masini.Tractorul,Electroputere,Aro Campulung,poate si Astra(mai ramane Romanul si poate or mai fi) au cazut deja,iar in mare parte au cazut din cauza caderii pietei interne.
  Beleaua cea mare e ca multe firme depind de Dacia de la tabla,cablaje pana la componente auto,plecarea Renault nu va afecta doar 13500 de angajati cu familiile lor ci multi mai multi oameni.
  Piata interna e extrem de importanta in tot angrenajul economic,iar daca nu se face nimic pentru impulsionarea ei mai ales in sectorul industrial(as zice pentru Romania si agricol),economia tarii respective se indreapta spre un faliment asigurat

  • Pai piata interna si investitiile straine ar putea fi impulsionate de scaderea taxelor pana la un nivel rezonabil .
   Impozitul de 1,5% pentru halele industriale nu ajuta cresterea industriala, mai ales ca autoritatile locale toaca banii pe te miri ce .

  • Nu stiu daca scaderea impozitului ne ajuta cu ceva(la Tva nici nu se pune problema) pentru ca Romania nici macar notiunea de “piata” nu o cunoaste,apoi avem Cehia cu 15% si Bulgaria 10%,nu cred ca politicienii nostri vor avea curajul sa-si puna pensionarii,biugetarii,asistatii pe cap,adica peste 60%-79%din votanti.
   Singura politica economica ar fi Aikon,adica sa le facilitam investitorilor terenul de productie plus utilitati si de ce nu sa le asiguram 70-80% din investitia in halele de productie,totul intr-un parc industrial la marginea oraselor,mai rezolvam si problema poluarii.Adica vine investitorul,imi da 20% din costul constructiei halelor,proiectul de constructie si ii chem dupa 1 luna sa-si preia hala+terenul aferent constructiei.Astfel,daca nu mai vin,ei pierd 20-30% si vom folosi halele si le vom da unui Bosch,DeLonghi sau altii

  • Astea sunt vise. N-o sa vina nici un investitor sa-ti dea tie 20%, ba nici macar 5%. N-are nici un motiv sa-ti dea vreun cent. Mai bine se duce in Polonia sau Bulgaria.

  • nu prea cred ca romania poate concura cu salarii mici, si preturi ca in EU 🙂

   iar ca sa ai salarii mai mari si sa ramai competitiv, probabil trebuie sa incepi sa lucrezi cu capul, sa fii mai organizat

  • Plecarea Renault, da! va fi un dezastru ptr industria romaneasca.E vb de industraia pe orizontala.Nu e doar vb de masina in sine si agajatii de la Mioveni, dar si despre firmele care lucreaza ptr Dacia.Plecarea Dacia, cred ca ar afecta intre 150 000-300 000 de locuri de munca.Nu e vb doar de cei care produc componente ptr aceasta marca.Dar vb si de reteaua de distributie, de service, de reteaua de aprovizionare, etc.Nu stiu daca vb tampenii, dar mi se pare ca mai mult de jumatate din tabla de la Sidex, avea ca destinatar Dacia.Fara ei, uzina da faliment.
   In final o sa ramanem doar o tara de pensionari si someri, care se vor taxa intre ei, si atat ! Vai de lume.

 8. Loganul e masina europeanului cu venituri mici.E absolut normal sa vanda mai putin deoarece in criza majoritatea celor cu venituri mici au acum venituri microscopice si oricum au taiat de pe lista inoirea masinii. Masinile franceze mai au o caracteristica mortala pe vreme de criza- service al naibii de scump si fiabilitate indoielnica. Realocarea e o solutie dar pe termen lung nu ii vad facand fata unei crize prelungite.
  Cata vreme guvernantii nostri nu o sa recunoasca deschis falimentul sistemului de pensii , falimentul sistemului sanitar , al invatamantului etc …. nu ne ramane decat sa tinem de bani si sa ne pregatim pentru exploziile sociale ce vor urma.

 9. off topic

  Skai TV da primele estimari din Grecia
  124 locuri Syriza,ND 73, Pasok 33- atentie sunt estimari!

 10. Seara buna
  In Europa avem o scadere generala a vinzarilor de autoturisme . Cum exista si o supracapacitate productiva . Chici de unde vor taia din productie firmele internationale ? 🙂
  Cit priveste “discutile” intre Basescu si Ponta privind cine trebuie sa mearga la UE , avem confirmarea vechiului proverb : tara arde si baba se piaptana . 🙂

  • Supracapacitatea productiva in domeniul auto (dar si in constructii) exista chiar si inainte de boom-ul economic din 2006-2008. Dar a fost mascata de cresterea artificiala a cererii. Acum ca stimularea consumului pe credit s-a prabusit, iese la iveala situatia reala. Multe firme auto pur si simplu vor muri.

   Volvo a avut noroc ca l-au cumparat chinezii la pret de taraba. Altii n-or sa fie la fel de norocosi.

  • Si pe Saab auto i-au cumparat tot chinezii la pret de fier vechi .

  • Sint mai multe variante posibile pentru a tine Dacia in Romania:
   – salarii micsorate pentru aceasi munca
   – munca mai multa pentru aceleasi salarii
   – impozite mai mici pentru firme, suplinirea la buget prin impozite mai mari la muncitori
   – subventii de la stat indirect prin vouchere de valoare si mai mare (impozite mai mari aplicate muncitorilor si taxe mai mici firmelor).

   Subventiile directe sint interzise de UE.

 11. Off topic. Naumovici si-a facut partida, meritocratie, una alta am identificat, dar nu are culoare n-are esenta e asa ceva amestecat gen ganduri venite pe veceu. am intrat pe siteul lor din curiozitate dar nu m-a impresionat. Sunt texte mult prea fitzoase scrise dupa un iPad ca sa le inteleaga mancatoru de fasole din Urlati. La ce ne foloseste? Si atat timp cat esti pe internet si nu apari in libertatea/cancan cu reclame si la televizor…nu stie nimeni cine esti. si chiar daca te afla lumea…tot proasta e sa te inteleaga ce vrei tu sa zici.

  • Da, am vazut si eu chestia aia cu F9. Sunt de acord cu tine, promovarea pe care si-au facut-o e penibil de stangace. Auzi, desene pe asfalt! Parca e ideea unor studenti din anul I, de promovare a crosului scolii. Comunicatorii lu’ peste! Te-ai astepta ca niste oameni priceputi la publicitate, sa fie capabili sa-si faca publicitate buna, in primul rand pentru ei insisi. Dar uite ca nu sunt! Pai daca pentru ei nu fac, cum sa faca pentru altii?

   Mai ales ca Naumovici s-a ocupat si de campania electorala a lui Cozmin Gusa, deci n-ar fi incepator in domeniu. Dar ce-i drept, si campania lui Gusa a dat chix, deci…poate ca atata e nivelul lui. Puștismele astea cu desenele pe asfalt, arata nivelul real al publicitatii romanesti: care e zero barat si e total rupta de public.

  • Asta e si parerera mea. Publicitatea romaneasca trebuie sa moara, sunt complet rupti de public si realitatea. Sunt complet rupti de economia reala, aia in care oferi performanta, nu doar ceri sume colosale pentru performanta de tot cacatul.

 12. Pe langa faptul ca e criza, cum dracului sa nu scada vanzarile Dacia cand modelul Logan e unul perimat ? Nici in 2004 nu se ridica la nivelul competitorilor. Iar acum e 2012.

 13. Va fii rau , va fii dezastru! Eu imi fac planuri si imi pregatesc strategii ca sa PROFIT LA MAXIM.
  🙂
  Tonetar adjunct

 14. Articol de pe evz : europa rasufla usurata , Grecia ramane in euro ….ha ha
  In articol mai spune ca grecul ales acum va scoate Grecia din criza imprumutanta alte 240 de miliarde , si stergand datorii ( a se citi tepui ) de 104 miliarde.
  Oare imbecilitatea asta are vreo limita ?
  Tonetarul de padure

  • Am vazut si eu cum toti erau cu sufletul la gura sa vada cine castiga in Grecia: de parca ar avea vreo importanta. De parca falimentul Greciei poate fi ocolit cumva. Se pare ca toti au uitat (sau se prefac ca uita) un lucru simplu: stergerea datoriilor exact asta inseamna – faliment. Si nu doar al Greciei, ci si al bancilor care au imprumutat-o. Adica al intregului sistem bancar european.

   Iar prabusirea sistemului bancar european inseamna: adio depuneri, adio economii, adio imprumuturi guvernamentale, adio pensii, adio salarii bugetari…adio tot statul social, care a supravietuit pana azi pe credit.

   Mie, ca sa spun sincer, imi convine! Dar nu inteleg ce spera ei de la noul guvern grec. Sa scoata bani din palarie, ca Harry Potter? De ce s-or bucura atat? 😆

  • Oricum scroafa(Grecia) ii moarta in cotet!!Si cu o datorie zero,incepand de miine,Grecia tot un stat falimentar este!Aici cred ca este marea problema pe care Bruxelles-ul se facea ca nu o vede!Acum le da pe nas!
   Singura solutie cred ca ar mai fi repornirea programului LTRO!Adica superinflatia!

  • Rusia abia asteapta momentul in care sa poata cumpara datoriile Greciei.(nu degeaba au blatuit meciul de la euro 🙂 )

  • Rusia s-a grabit sa vanda asta iarna toate obligatiunile SUA pe care le mai avea (si le-a vandut chiar in pierdere). Iar acum, ca a reusit sa scape de datoriile SUA, o sa preia datoriile…Greciei? Cam ilogic!

   Dar daca ai vorbit tu recent cu Putin si te-a asigurat personal ca o sa faca el asta, din dragoste pentru greci, desigur… 😆 😆

  • LOL buna scrisoarea nemtilor catre greci, dar din curiozitate, va intreb, ati citit comentariile de la articolul respectiv?
   iata un pasaj care m-a amuzat teribil [……numai lideri ANUNAKI ,fii ai lui Enki pot reconstrui TURNUL BABEL la Bruxelles ,cladirea este , dar numai zeii pot intelege umanitatea in totalitatea ei .Cladirea consiliului UE este construita asemeni TURNULUI BABEL de acum 6000ani unde au existat sumerienii .Mintea unui om-zeu descendent din nephilimi (oameni cazuti din cer) specificati in biblie erau de zeci de mii ori mai inteligenti ca sclavii…]

   Cam astia va sunt concetatenii…concitadinii, vecinii de scara…cam astia sunt.

   River

  • Rezultatele alegerilor din Grecia nu contează. UE are doar câteva opţiuni. Ei bine, acestea sunt doar despre deciziile Germaniei. Germanii ar trebui să decidă dacă doresc să mai ofere gratuit bani (nu credite) ţărilor sudice. Şi nu numai Greciei, ci şi Franţei, care se va alătura în curând la clubul ţarilor asistate.

   Din punct de vedere economic, situaţia este bine definită. Germania este extrem de puternică în timp ce Grecia este extrem de slabă. Amândouă sunt prea departe de medie. Cea mai bună soluţie pentru Uniunea Europeană va fi de a asigura plecarea Greciei, dar, de asemenea şi plecarea Germaniei. Moneda comună, euro, ar trebui să se bazeze pe Franţa, Olanda, Austria şi Italia. Ele au parametrii economici destul de similari şi ar putea să funcţioneze cu o monedă comună.

   Germania este prea puternică. Grecia este prea slabă. Mai devreme sau mai târziu ele vor părăsi moneda comună. Probabil că ele vor rămâne în Zona Europeană a Liberului Schimb, dar cu monede proprii. Noua Drahma va fi slabă, noul Deutsche-Mark va fi puternic. Acest proces ar putea permite reechilibrarea situaţiei comerciale in Europa. Grecia va fi mai competitivă, Germania, mult mai puţin.

   În alegerile viitoare din Germania doamna Merkel va fi învinsă. Si asta nu din cauza ca nu a fost un leader bun, ci pentru ca Germanii s-au saturat sa munceasca pentru “clubul tarilor asistate”. Aşadar, dansa ar trebui să găsească inca de pe-acum curajul de-a renunţa la moneda Euro şi de-a restabili Marca Germană. Prin această decizie, dna. Merkel va ajuta întreaga Europă şi, de asemenea, şi-ar putea face fericiţi proprii cetăţeni.

  • “Iar prabusirea sistemului bancar european inseamna: adio depuneri, adio economii, adio imprumuturi guvernamentale, adio pensii, adio salarii bugetari…adio tot statul social, care a supravietuit pana azi pe credit.”
   Nu e adevarat.
   Sistemul bancar va fi salvat prin decizii politice (tiparire de bani oricit este nevoie), pensiile…..statul social vor fi distruse tot prin decizii politice.

  • “europa rasufla usurata , Grecia ramane in euro ”
   Da rasufla usurata pina se va sparge “oul clocit” Spania..sa vezi ce rasuflare o sa aiba!

 15. Citat dn evz ‘:

  Samaras, în vârstă de 61 de ani, intenţioneze să păstreze direcţiile trasate de UE şi FMI în schimbul salvării financiare a ţării, prin intermediul unor împrumuturi acordate din 2010 în valoare de 240 de miliarde de euro şi ştergerii a 107 miliarde de euro din totalul datoriei ţării


  Nu e asa ca-i minunat.

  Tonetarul absolut

 16. Problema Dacia este o problema interna partial, dar si de grup. Japca statului o poate pune la pamant. Industria auto europeana este insa alta mancare de peste. Practic exista doua industrii auto in Europa: cea germana, si restul lumii.
  Industria auto germana: WW, Mercesdes si BMW s-au miscat uimitor de repede spre piete din afara continentului, SUA si China, avand acolo capacitati de productie. In acelasi timp “restul lumii”, adica Fiat, Renault si grupul Citroen-Peugeot, sunt concentrate pe piata UE, de unde si dezastrul care sta sa le cada in cap.
  Problema vine din capacitatile excedentare de productie, care in cazul italieniilor si francezilor este situata la un nivel cuprins intre 30 si 40%!!! Aceste capacitati nefolosite produc anual pierderi de peste 7 miliarde de euro, in timp ce grupurile auto germane au nefolosite doar sub 10% din capacitati.
  Diferenta de mentalitate si stil de munca este vizibila peste tot. Cu cat trece timpul, cu atat proiectul unei Europe unice mi se pare mai utopic. Practic UE este ca o masina in care doar o roata are tractiune, in reste celelalte, mai mult o trag inapoi.
  In acest moment fara un dictat economic direct si pe fata: ori asa, ori asa, UE este deja moarta.
  Si apropos de companiile auto ” latine”. S-au dus direct cu mana intinsa spre Comisia Europeana dupa subventii, iar Comisia le-a ras in nas!

 17. Fabrica se va inchide, mai devreme sau mai tarziu. Renault o sa inceapa constructia unei alte fabrici in Algeria:

  http://www.money.ro/inchide-renault-fabrica-din-romania-vezi-declaratia-care-sperie-europa_1222766.html

  Depinde de numarul de vanzari cand se va intampla asta. Cu cat vanzarile vor fi mai mici, cu atat mai repede vor pleca.

 18. Ii platesc cu 85% din salariu ca sa frece telecomanda acasa !!!?? Socialism curat. Cum sa dai un scuipat sau sa stai la discutii cu astia, cand ei desi stiu ca uzina are probleme, nu vin sa spuna, amaratele astea de 3 zile le stau pe banii mei acasa. Asta inseamna responsabilitate, nu insemna solidaritate. Niste tigani ma ! Nu au nici cea mai mica urma de bun simt si perceptie a realitatii ! Si vrei sa-mi pese o secunda de unu de asta.

  Ba da din 7000 de angajati nu s-a gasit unu ma sa zica ca din cauza climatului economic, va face si el economie astea 3 zile, se duce sa planteze un morcov, sa prinda un peste. Se descurca el 3 zile. UNU maaaa ! Ce trista lume ! Da i-as lasa sa moara de foame fara urma de regret. I-as concedia cu ura nu cu regret.

  • Absolut de acord, Cornel. N-am vazut nici un muncitor roman constient de rahatul in care se afla. Toti au impresia ca fac ei o mare favoare firmelor, ca binevoiesc sa vina la servici si sa-si ia salariul.

 19. Mai mult: cre prea mult cand spun ca era normal ca in situatia data macar unul din cei 7000 sa fi spus ca vine sa lucre fara plata astea 3 zile ?

  Ce trista lume ! Omul care a luat decizia de a trimite acasa oameni pe 85% din salar e o pasarica fricoasa. Eu i-as fi trimis 3 luni sa se descurce cum stiu, in conditiile in care eu am un excedent de productie de 30-40%. Cu banii economisiti pe alea 3 luni, imi dezvoltam exportul in pietele din afara europei. Nu va convine ? Sunteti liberi sa va dati demisiile cei care nu doriti sa va intoarceti la munca dupa 3 luni.

  • “Sporurile incasate in 2008-2010 nu se mai restituie”

   Faptul ca sporurile incasate nu “se” mai restituie e o treaba normala pe timp de criza, bravo!
   Insa, stateam si ma gandeam, care o fi motivul pentru care romanii nu ies sa se revolte – asa cum fac celelalte natii. Cred ca unul din motive este [si] depersonalizarea cu orice pret a limbii romane.
   Sporurile incasate nu “SE” mai restituie.
   Cine e `ala din spatele lu` “SE”? … ca sa-i dam creditul necesar? pai nu stim, sau cel putin nu se precizeaza in anunt.
   Ma rog, depersonalizarea deciziilor e o chestie parca desprinsa dinadins de…”faptuitor” – a devenit un obicei la noi.
   Insa, mai ales pe timp de jale nationala, asi zice ca toate deciziile importante trebuie, obligatoriu, sa poata fi atribuite unei persoane. Sau cel putin unui organism, minister, comisii, ceva. Caci lucrurile nu au o personalitate proprie ca sa SE poata auto-schimba sau decide de la ele putere. Guvernantii nostrii ar trebui sa inceteze a SE ascunde de responsabilitate.
   Si asta ar putea incepe cu exprimarea comunicarilor importante. Ca sa stie oaminii cine si cum devine cazu` 🙂

  • …mii de scuze, eu am luat-o ca GUVERNUL nu va mai restitui sporurile oaminilor, da` se vede treaba ca am inteles gresit. Pai, care va` sa zica, cei care le-au primit (adica bugetarii) nu vor mai fi obligati sa le dea inapoi? aoleo! pai, atunci SE schimba macazu` si e grav. Adica, de n-ar participa si bugetarimea la efectele crizei, ce ei sunt mai cu mot?
   Acum chiar ca sunt curios cine e individul care a decis asa ceva.

 20. Cel mai mare ministru de interne din toate timpurile, Fouche, le spunea celor din guvernul iacobin al Frantei anului 1790: “Masele adora biciul cu conditia ca el sa fie aplicat cu o decenta egalitate”…iar guvernul i-a raspuns: “Splendid, iata sensul egalitatii revolutiilor”
  Fara comentarii.

 21. http://www.adevarul.ro/international/Marea_Britanie-_Salariatii_care_fac_greva_vor_avea_parte_de_restrictii_la_ajutoare_0_721127981.html

  Salariaţii din Marea Britanie care cer ajutoare le vor pierde dacă ei sunt responsabili de reducerea veniturilor lor salariale ca urmare a unei acţiuni greviste

 22. Numarul de automobile vindute sau imobile construite sint dovezi sigure ale dezvoltarii economieiei unei tari. Ele dovedesc ca oamenii au bani si isi permit si alt ceva decit sa dea banii numai pe mincare. Cind esti cu economia in criza sigur constructiile sint in scadere si vinzarile auto se diminueaza. Tara respectiva are economia pe duca. Numai politrucii romani nu stiu si nu vad lucrurile acestea. Faptul ca firmele vestice au mai vindut o scurta perioada automobile si acum inchid sau realoca spatii de productie, ramine un simplu balon de sapun in fata realitatii dure. Trebuie schimbate directia banilor produsi intr-o tara. Daca ei merg in buzunarele populatiei, locuitorii ei se zbat si-si fac o tara bogata. Atunci numarul de automobile vindute si imobile construite ar creste clar si s-ar vedea bunastarea la tot pasul. Dar daca banii se duc in buzunarele citorva politruci, furati prin impozite si taxe, locuitorii nu mai sint interesati sa lucreze sau sa dezvolte o economie de tip capitalist si tara saraceste. Nu trebuie sa ne miram deci ca Dacia se inchide. Totul era de asteptat. Romania a fost si ramine o tara saracita de comunisti.

 23. Despre Ponta si Basescu ai dreptate. Casa arde si baba se piaptana.

  Cat despre firmele astea de pleaca, cica e prea scump, vrajeala maxima. Lucrez intr-o anumita firma, pe un anumit proiect, care o sa-si i-a talpasita. De ce? Pentru ca “englejii” aveau 2000 de lire, la romani a mers sa le de-a cate 500 de “heuro”, dar, au vrut sa faca mai mult profit, si o sa plece in filipine unde ii platesc pe amaratii aia cu 300 de dolari. Ce vina au “jidanii” de romani ca aia gandesc doar cum sa-si umfle buzunarele. Aplica metoda tiganului cand a dat laptele in fiert: MAI MULT! MAI MULT!

  Cat despre ura pentru Romania! O sa ma imbat de fericire cand o sa ne de-a afara din UE. M-am plictisit sa fiu tratat de UE ca un sclav (aici este vina si iubitilor nostri politicieni). Parerea mea e ca o sa ne descurcam mai bine pe cont propriu aici la noi in tarisoara, fara corporatii care sa dicteze dupa bunul lor plac. Duca-se unde a dus mutul iapa! Cat despre datoriile Romaniei, asta o sa fie o problema, pretext de razboi. C-am naspa, dar de bucurie o sa ma inrolez sa zbor niste capete de vite indoctrinate.

  Am intrat pentru prima oara pe acest blog, si vad ca ai generalizat si am intrat si eu in oala cu viermi. Frumos din partea ta! Eu o sa muncesc pe viitor, ca si acum, pentru binele persoanei de langa mine, de langa tine. Suntem romani, nu doar simpli indivizi nascuti din greseala intr-o tara comparata cu taramul tiganilor (o sa plece singuri, vorba lui Basescu catre Sarkozy: sunt nomanzi, ce sa le fac eu? l-a trimis sa mai invete istorie pe piticul porno – nu sunt basist si n-o sa fiu, dar la 100 de cuvinte rostite macar 1 e adevarat.).

  As m-ai scrie cate ceva dar mi-am adus aminte ca sunt vierme.

  • Nu stiu la ce firma engleza lucrezi tu, dar la cat de analfabet scrii in limba aia romana (i-a talpasita, sa le de-a, c-am naspa, as m-ai scrie), tu nu meriti sa lucrezi nicaieri. Nu trebuia nici sa treci in clasa 5-a, nu mai vorbesc de BAC.

   Faptul ca tu ai o diploma in Romania, e cea mai buna dovada ca Romania e o latrina cu viermi. Iar tu, corect, chiar esti unul din ei. Incompetenta ta e simbolul incompetentei nationale. Ai scris prea destul pe acest blog; ai dovedit din plin ce poti. Spre deosebire de Ministerul Invatamantului, aici nu sunt primiti cei cu nivelul tau de IQ.

   Din clipa asta, SPAM scrie pe fruntea ta.

  • “Imi place” cum scrie individu asta. E simbolul cretinismului din societatea romaneasca care a votat cu curu de 22 de ani. Si daca stau sa imi aduc aminte niste sloganuri de genul “noi muncim noi nu gandim” si “moarte intelectualilor” se pare ca asta e progenitura retardata rezultata in ’89

  • Mihai, propun ca TOȚI cei care dau dovadă de analfabetism să fie eliminați de pe blog! E prea de tot! O greșeală de ortografie e una, un dezacord e alta, dar când limba română e siluită în mod sistematic e cazul să se facă ceva. Iar pentru că tu ești șeful blogului trebuie să intervii! Mulțumesc! Scrie, că scrii prea bine!
   Alex

 24. @ Bogdan
  E uimitor ca realizezi ca ai conditia de vierme. E vara, sint flori si ai sa traiesti frumos ca un fluture pina la toamna pentru noi, astia carora ne vrei binele. Dupa aceea o sa vina frigul si ai sa mori bine mersi ca doar atit ti-era menit sa traiesti. Cam asa esti si tu pe blogul acesta. Ce ai tata? S-a rupt craca si ti-a cazut guvernul? Sau a batut vintul aiurea si te-ai trezit scriind? Ia citeste mataluta ce scrie domnul Mihai Giurgea de pe la inceputuri si vezi! Iti mai arde sa stai vierme?

 25. >>”Când Coca Cola a plecat din România, a explicat public, in presa, motivul: “cheltuielile cu salariile sunt prea mari in tara voastră”. ”

  Ha ha ha ha ha! Pai mizeriile alea de venituri se pot numi salarii? Pe ce lume traiesti? Cine dracu’ se descurca cu 800-1400 lei cat ofera de obicei smecheriile astea de firme straine pt. munca ca la balamuc?

  De ce nu incearca sa ofere aceeasi salarii de rahat si in Occident la ei? Aaaa, la ei nu se poate (ca au mai multe coaie) dar in tara asta se poate? Si inca mai au pretentii? Sa se duca naibii de aici de exploatatori!

  • Depinde de ceea ce faci poti fi platit mai mult sau mai putin, in functie de calificare. Daca costurile acelea mici ar fi fost posibile in vest atunci nu mai veneau aici. Capitalul, investitiile cauta conditiile cele mai propice, asa cum apa cauta calea cea mai usoara, o caracteristica a naturii.

   Esti nemultumit de cat castigi, iti deschizi propria afacere, investesti in propria persoana, acumulezi informatie!

  • Ai dreptate. Dar de multe ori esti constans de imprejurari sa te angajezi la patron. Si ce ofera patronii astia comparativ cu cerintele lor, ‘mnezo cu mila… In Romania patronii vor profituri de peste 50% pe spinarea angajatilor.

   Daca ar exista putin respect in partea lor altfel ar sta lucrurile. Asta e capitalism salbatic tip mioritic: pretentii occidentale, salarii tip moneda Botswanei…

   Cel mai bine cred ca este sa fii propriul tau patron (daca iti permiti evident) sau sa te tirezi de-aici. Cu patronii de aici mori de foame la propriu. Fuck ’em!

  • Alt cretin, care crede ca patronii si firmele exista ca sa-i dea lui salariu.

  • Uita-te la “the pursuit of happyness” (nu e o greseala prezenta lui “y”).

   Daca iti stabilesti un tel si faci tot posibilul vei avansa treapta cu treapta si intro buna zi vei ajunge acolo unde ti-ai propus. Asa cum a spus si George GMT, “soarta ta e in propriiile maini”.

   Am sunostinte in diverse tari, majoritatea in de at dk, cei au ales sa traiasca bine muncesc, unii dintre ei au exagerat cu creditele si muncesc jumatate din luna in 2 schimburi pentru ca au rate de platit pentru vila, masini, mobila, aparatura, vacante etc. Altii sunt niste frecatori de menta care traiesc pe ajutor social si uneori mai fac cateva “afaceri”. Am auzit de la cateva persoane au 2 locuri de munca faptul sunt taxate mai mult pentru al 2-le loc de munca si cum din banii platiti statului o parte ajung la lenesi, se simte frustrarea si supararea pe sistemul care recompenseaza lenea.

   Atitudinea… foarte multi asa sunt ei de la mama natura, unii datorita unor tepe s-au schimbat pentru ca a fi baiat bun rimeaza pentru multi cu a fi un fraier care trebuie taxat, unii care sunt baieti buni au reusit sa stranga langa ei oameni asemenea si de obicei sunt intro familie, lucru rar. Sa nu uitam multi afaceristi din ziua de azi sunt fosti bisnitari, putini au calitatile necesare de la mama natura, prin “meseria se fura” sau din carti.

  • Eu cred ca se refereau la exact ce au spus, ,,cheltuielile cu salariile” si nu la salariul in sine ,ceea ce este cu totul altceva.

 26. Situatia e cat de poate de delicata la nivel european ca sa zic asa, iar noi stam si ne spalam pe cap cu balsam. Am avut 22 de ani la dispozitie sa ne facem o infrastructura beton, sa devenim atractivi pentru investitii. Daca nu suntem capabili sa generam societati comericale care sa devina in timp transnationale, care sa genereze locuri de munca si sa genereze bani atunci macar sa ii lasam pe altii sa investeasca la noi. Dar nuuu … noi suntem gica contra. Ne plangem de orice porcarie, si ne comparam tot timpul cu occidentul. Pai aia din occident au ajuns acolo unde au ajuns dupa multe decenii de munca si evolutie nu frecat de menta. N-am auzit niciodata un roman spunand ca el vrea sa puna osul la munca. Problema noastra ca popor incepe inca de la nivelul de mentalitate care trebuie schimbata radical. Oricand intrebi un roman: Ce parere ai de Romania? “Ma p** pe Romania”. Ori un occidental nu va spune asta.

  • <>

   Occidentalul are viata buna. Nu prea are de ce sa se planga. Romanul are toate motivele sa se pise pe rahatul asta de tara care nu-i ofera nimic. Daca vrei sa faci ceva in tara asta trebuie sa furi, sa spaguiesti, sa talharesti, sa faci combinatii.

   <>

   Pai suntem in UE. Cum naiba se face ca salariile cele mai mici sunt in spatiul mioritic? Chiar atat de bolovani sunt romanii ca nu sunt in stare sa faca nimic? Cu exceptia Bucurestiului si a vreo 4-5 orase mai mari, Romania e praf.

  • Da, de aceea sunt salariile mici, pentru ca se poate. E la mintea cocosului si e regula de fier a oricarei piete libere. Cand o sa inveti si tu lectia asta, atunci o sa te poti numi OM care are un CREIER in cap. Deocamdata esti numai un socialist, cu un bostan cocotat pe umeri.

  • “Da, de aceea sunt salariile mici, pentru ca se poate.”

   Care-s cauzele mai exact? De ce un suedez de 10 ori mai mult pt. fix aceeasi munca? Ca romanul e prost si nu stie sa negocieze corect valoarea muncii lui? Ma refer la majoritatea romanilor. Ca de peste 20 de ani canci nivel de trai acceptabil. Ce dracu’ s-a mutat China in Romania? Aia macar au preturile mici.

   “Deocamdata esti numai un socialist, cu un bostan cocotat pe umeri.”

   Nu sunt socialist desteptul lui peste. Dar nici nu suport marlania si aroganta patronilor mioritici. Respect un capitalist care stie sa-si motiveze angajatii si ii trateaza corect. Un exemplu ar fi la Google.

  • salariile sunt mici pentru ca taxele si birocratia sunt mari. Tu poti sa refuzi un salariu prost platit. Dar nu o sa o faci pentru ca taxele si birocratia te omoara. De asta iti cauti un loc sigur de munca chiar daca e prost platit. Sa nu mai fi nevoit sa treci prin cele 7 nivele ale iadului ( ghiseele de la somaj, sanatate , etc ) Sau mai rau, cele necesare pentru crearea propriei tale firme.

  • Păi bine K.O., ce te oprește să te angajezi la Google?

  • Repet ce am scris mai sus: alt tampit, care crede ca firmele exista ca sa-i dea lui salariu.

  • Pentru ca suedezul produce Volvo , germanul Mercedes s.a.m.d.
   Produ si tu ceva similar si o sa castigi la fel..
   Pana atunci ciocu mic si salariul minim pe economie

  • Ma, nu te tine chiar nimeni sa te faci si tu un ‘Google’

 27. Ok Hai sa vorbim un pic despre econmia Romaniei si salarile sale. Salariul nu este altceva decat o plata, care se refera la vanzarea de catre om a muncii sale. Salariul este doar un pret. Cineva il ofera, altcineva il cere, la fel ca orice marfa. Daca pretul este prea mic, nimeni nu te poate obliga sa-ti vinzi forta de munca. Faza este ca trebuie sa ai ce vinde, trebuie ca produsul tau sa fie de calitate.
  Ori forta de munca din Romania, pe langa ca nu este chiar cea mai calificata si cea mai ordonata din Europa, este din ce in ce de mai proasta calitate, dpdv al pregatirii. Si atunci, cu 10 clase ce sa ajungi altceva decat paznic, sau muncitor necalificat pe bani putini. Nimeni nu te tine sa nu te califici, sa nu muncesti foarte serios. Chiar si la noi seriozitatea este rasplatita. Apropos dimineata in metrou i-ati vazut pe baietii aia care pazesc vagoanele?! Mari, tineri si solizi, dar totusi accepta sa castige 7-800 de lei pe luna. De ce?! Din lene sau prostie…
  Stiti ce inseamna sa lucrezi sase ani cu o saptamana de concediu pe an, fara program fix, in sensul ca sti cand pleci, dar nu sti cand vii?! Sa pleci de la tarnacop si sa ajungi aproape de varful irarhiei, fara pile si relatii?! Daca intelegeti asta inseamna ca sunteti oameni de succes, chiar daca nu sunteti bogati. Eu personal stiu prea bine.
  Revenind la economia romaneasca….e, aici este o problema mult mai mare decat se vede. Cancerul incompetentei si al prostiei nu s-a revarsat numai in sistemul de stat, ci si in privat. Companiile care au contracte cu statul sunt in cea mai mare parte niste dezastre ambulante, pline de oameni slabi pregatiti, si incompetenti. De ce?! Pai daca contractul e pe spaga si tu faci ce vrei, la ce dracu sa-ti trebuiasca oamenii seriosi?!
  In urma cu doi ani o mare comapanie romaneasca de asfaltari, reasfaltari si pus borduri, a prins un subcontract pt construirea unui spital intr-o tara din Golf. Stit cat au rezistat acolo?! Fix o luna si au fost uschiti cu picioare in gura. Problemele erau foarte mari. Fara specialisti si ingineri adevarati, fara obisnuinta muncii de calitate sau respectarea termenelor, compania romaneasca, obisnuita sa ia bani de la stat si sa fac si ea ce poate, a fost calcata in picioare de concurenta adevarat a firmelor din Vest.
  Era ca si cum ai fi aruncat pe front un fecioras tinut pana la 20 de ani sub fusta mamei…

  Vreau de fapt sa clarific doua aspecte: soarta fiecaruia se afla in manile sale, dar trebuie sa fi foarte serios si muncitor, iar secondo: coruptia si cancerul generat de actualul statut politico=-economic romansesc, a reusit sa atinga si sectorul privat, cel de la care orice om serios asteapta salvarea economica.
  Avem sanse?! Eu persoanl nu cred acest lucru, si nu cred inca de pe bancile facultati asta, tocmai de aceea va recomand sa va luati viata si viitorul doar in propriile maini. Cine asteapta ceva bun din partea societati s-ar putea sa fie crunt dezamagit.
  Munca multa si serioasa, ca patron sau angajat, este dpmdv singura solutie corecta si la indemana noastra a tuturor. Daca esti bun, nu ai probleme sa-ti gasesti de lucru, si nici cu salariul!

  Iar adevarata criza abia mijeste ochii! Inca nu s-a trezit, doar misca un pic manile…Dumnezeu sa ne apere, nu stiu cum va reactiona Romania la un somaj de 25-30%, si la o scadere a nivelului de trai spre ani ”90.
  PS Absolut sincer, niciodata nu mi-a mers mai bine dacat in aceasta perioada. Am vazut-o, si m-am miscat cu talent, asadar dpmdv sa mai tina criza inca zece ani, dar din pacate ce va veni va fi…indescriptibil!

 28. dovada:concedierile de la Posta,plecarea in masa a investitorilor,inchiderea firmelor si companiilor sau mutarea lor in Bulgaria sau Moldova,oamenii care sutuiesc orice politician,mai putin pe DD

  cred ca la toamna vor fi ultimele alegeri democratice din istoria moderna a acestei tari
  ca tanar care a votat pentru prima data in viata sa la alegerile locale de pe 10 iunie va spun ca nu cred ca voi mai apuca sa votez la prezidentialele din 2014
  pentru ca nu vor mai avea loc

 29. @ K.O.
  Se pare ca avem invazie de viermi pe blog. Acum si de molii.
  Mai tata, tu vrei sa vinzi seminte la scara blocului si sa-ti dea patronul salariul ca la Google? Nu te uiti la ce patron lucrezi? Cu ce se ocupa firma lui? Ce venituri are?
  Inainte de a scrie prostii pe aici, pentru ca tot sinteti spalati pe creier cu informatii provenite educational din economia comunista, faceti socuri electrice citind fiecare postare a blogului acesta. Uitati-va fratilor macar la articolele domnului Mihai Giurgea ca sint pline de intelepciune capitalista! Si daca simtiti ca inima o ia razna si nu se bucura de cele citite plecati in lume, ca si asa nu conteaza. Incercati sa ginditi macar un pic si rugati un guru de pe acest blog sa va lumineze.

  • @Mircea Alpino: Lasa suferintele astea de patron gras si jegos! Pune-te omule in locul angajatilor. Tie ti-ar conveni sa NU fii platit conform muncii tale? O sa zici ca sa-mi caut in alta parte. Chestia e ca patronii parca ar fi intelesi intre ei sa tina salariile jos. E ceva putred aici. O piata a muncii de rahat! Iar romanasii tot toarna copii ca sa populeze planeta si mai mult. Ia sa fie mai putini oameni in Romania sa vezi cum patronasii o sa fie nevoiti sa ridice salariile. Asa e cand are balta peste: isi permit sa fie porci.

   Nu sunt impotriva capitalismului corect. Dar sunt impotriva mocirlei de capitalism rromanesc unde sunt doar cerinte si mumu oferte. Si mai vor performante ca-n Germania. Pai ce conditii au aia? Sa tot muncesti cu asa venituri grase!

   PS: Momentan lucrez pe cont propriu. Dar am avut de-a face si cu patroni mizerabili. Asa ca tine.

  • Maestre, te-am lasat sa te desfasori o perioada, doar ca exemplu de incapacitate intelectuala socialista. Probabil ai avut impresia ca poti sa folosesti aici orice limbaj doresti. Te-ai inselat. Din clipa asta, la gunoi cu tine! hahaha…

 30. Bogdan si KO.Mai viermisori(ca tot ati fost botezati asa).Voi nu va platiti bunurile cump[arate de la magazin cu bani ci cu productivitatea voastra.Voi nu aveti salariu mare pentru ca nu aveti productivitate mare.Cum spunea Mircea Alpino de multe ori(Mi-ai lipsit mestere.Sa nu ne mai parasesti de la comentat):voi lucrati mult,prost si fara rost.Fiti productivi si veti castiga mai mult.

 31. In Romania inca se mai fac bancuri.
  De data asta Guvernoiu face bancuri pe seama populatiei. A unei parti a ei.
  Hidroelectrica, care se pregatea de zor pentru listarea la BVB s-a trezit listata … la tribunal intr-un dosar cu cerere de insolventa. Ce sa mai creada invesrtitorii? Intreprinderile de stat au profit sau dau faliment dupa cum se misca pixul tovarasilor ministrii. Nu stii ce sa faci? Sa rizi sau sa plingi? E cel mai bun exemplu ca politrucii trag de economie cum le cade lor mai bine in buzunare.
  Luati-va miinile de pe economia romaneasca bai imbecililor si lasati-o sa functioneze normal!

  PS – Cica in felul acesta vom scapa de baietii destepti din energie. Probabil de cei care au contractele semnate din umbra PDL.
  – Ar face Guvernoiu totusi niste minuni, daca tot ne arata de ce este in stare si ar inchide intreprinderile de stat care sint in faliment real de o groaza de ani?
  – De ce trebuiesc inchise si falimentate in Romania intreprinderile profitabile? Este acest fapt un omagiu adus de USL activitatii depuse in tara de Tarul de la Cotroceni, stimatul nostru tovaras Ion Iliescu?

  • Aceasta e doar o franciza. Detinuta de doi oameni de afaceri oarecum locali. Astia nu au investit in viata lor in marketing, esecul e explicabil si nici macar nu tine de criza. E pur si simplu un faliment cauzat de nepricepere.

 32. desi articolul in esenta este corect, exemplul dat cu Dacia este total aiurea. Dacia in primul rand NU apartine Rromaniei. este o mare prostie ca mereu este data ca varful de lance al exporturilor Rromaniei. Dacia apartine de Renault, producator FRANCEZ. deci profitul va intra mereu in buzunarele francezilor, care in momentul in care vor intra adanc in marasm isi vor lua jucariile si vor produce in alte tari.

  • Nu este o prostie ca e data ca varful de lance al exporturilor Romaniei, atata timp cat produsul se fabrica in Romania. Asa cum nu e o greseala sa spui ca China exporta VW, Philips, sau pantofi Gucci. Asa se calculeaza exportul oricarei tari. N-are nici o importanta cine e proprietar, conteaza unde se fabrica marfa. Asta n-au inteles romanii, pentru ca multi gandesc ca tine, in loc sa gandeasca chinezeste.

 33. Off topic: nu ma pot abtine (am mai postat comentariul asta si imi cer scuze daca plictisesc). D-l Ponta dovedeste Europei si lumii intregi ceea ce noi stiam si mapamondul banuia: romanii sunt hoti si nesimtiti! Acum chiar nu mai putem spune ca nu e asa daca chiar ditai prim-ministrul (si fost procuror pe deasupra) e hot cu acte in regula.
  Mai rau: rubedenii de-ale mele mi-au spus (in timp ce eu ma indignam ca prostul pe tema plagiatului) ca nu e nicio problema, cartile din carti se scriu si ei nu vad unde e problema cu plagiatul lui Ponta. Am ramas interzis si mi-am promis sa nu mai discut chestii importante cu nimeni – nu foloseste la nimic dupa cum a spus Dl. Giurgea in repetate randuri pe acest blog.
  Cu stima,

  • Nu ma mira indiferenta oamenilor fata de aceasta stire. Era de asteptat. Toate sondajele arata ca oamenii sunt preocupati de cu totul altceva (somaj, coruptie, criza economica) – nu de teza de doctorat a lui Victor Ponta. Baietii aia care s-au zbatut sa-i citeasca teza si sa caute plagiatul, au muncit degeaba. De 20 de ani, politica romaneasca se face prin dezgropare de dosare. De ce? Pentru ca e facuta de securisti: iar securistii sunt, in general, tampiti. Habar n-au de economie (dovada ca aproape toate firmele pe care le-au furat de la stat sunt acum in faliment). Singura lor pricepere este sa dezgroape cate un sobolan si sa-l fluture de coada: ia uite, neamule, ce-am gasit! Numai ca pe oameni nu-i intereseaza “descoperirile” lor: ii intereseaza banii, joburile si nivelul de trai. Economia, nu politica este pe primul loc la audienta stiri.

   Aceeasi politica stupida au facut-o (si continua s-o faca) si Adrian Nastase si Traian Basescu: si amandoi au primit muie de la alegatori. Pe Victor Ponta n-o sa-l doboare niciodata plagiatul din teza de doctorat. Cine o sa-l doboare atunci? Chiar Victor Ponta; incompetenta lui in lupta cu criza si neputinta de a relansa economia. Asa cum pe Traian Basescu l-a doborat tot Traian Basescu (nu USL-ul).

   PDL-ul ar putea sa-l loveasca dur pe Ponta, pe subiecte serioase: prabusirea economica, somajul, lipsa de masuri in favoarea firmelor, refuzul de a scadea taxele. Astea chiar ii intereseaza pe oameni (dovada toate sondajele). De ce nu ataca PDL-istii pe temele astea? Pentru ca si ei sunt comunisti: nici ei n-au facut nimic cat au fost la putere, si daca ar veni din nou, tot nimic n-ar face. Cand aud de scaderea taxelor, se albesc toti la fata! Asa ca politicienii romani raman cu totii la nivelul superficial: Basescu verifica teze de doctorat, iar USL-ul numara paharele de whisky ale lui Basescu. Căcaturi!

   Si va mai mirati de ce 90% dintre romani dispretuiesc si urasc clasa politica in ansamblu? Va mai mirati de ce se spune pe strada ca “toti sunt niste nenorociti”? Uite, d-aia: ca preocuparile politicienilor n-au nici o legatura cu preocuparile poporului roman.

  • Circ fara paine.
   🙂

  • Pai tuturor politrucilor le este frica sa scada taxele, pentru ca nadajduiesc sa ajunga la putere ca sa poata sa fure .
   De unde si cum mai fura politrucii daca taxele sunt reduse iar legile neinterpretabile ?
   E greu sa ciordesti cand sistemul de taxare e simplu iar firmele nu depind de politruci .

 34. Asa cum anticipam Rusia are planurile ei cu zona UE, si nu e de bine pentru amarastenii de romani:
  http://www.money.ro/rusia-da-fmi-cel-putin-10-miliarde-de-dolari-pentru-salvarea-zonei-euro_1222970.html
  Citat cheie: Rusii sunt de acord sa dea 10 mld dolari cu conditia sa fie folositi cum vor ei!

 35. Uite ca nu doarme chiar toata lumea:

 36. Pentru a adauga si eu ceva la stirile optimiste din articol, am informatia ca au inceput operatiunile de relocare a fabricii Coca-cola din Timisoara in Ucraina,si vreo 150 de oameni vor fi dati afara de la fabrica de cablaje auto de la Nadab.(alcoa fujikura).
  P.s. felicitari pentru articole, domnule Giurgea !

  • Am incercat sa le explic si eu cum sta treaba,dar n-ai cu cine.

  • Spaima patronilor, pe naiba. 80% din economia romaneasca lucreaza la negru, deci nu respecta nici un Cod al Muncii: nici proletar, nici ne-proletar. O legislatie flexibila nu pe patroni i-ar ajuta, ci tot pe stat, ca i-ar tenta sa intre in legalitate si ar reusi sa incaseze mai multe impozite. De aia Spania, Italia, Marea Britanie si Germania au taiat drepturile angajatilor (si mai taie in continuare).

   In schimb, Romania cu cat face legi mai comuniste, cu atat legile alea vor fi mai incalcate, iar capitalismul romanesc va fi cu atat mai salbatic si mai necontrolat. Asa ca patronii n-au de ce se teme, ca oricum scuipa pe legi. Statul si angajatii insa, da!

  • “Noi avem iniţiative să sprijinim salariaţii, tot ce facem noi este în favoarea lor. Noi nu sprijinim patronatele, ci doar salariaţii”, spune sindicalistul.

   Cand n-o sa mai fie firme prin Romania, boborul o sa manance initiativele pe paine, ca altceva n-o sa-si permita.

 37. Vad ca sunt discutii stanga-dreapta,viermi etc,..,intotdeauna am crezut ca dupa o perioada de stanga vine automat o perioada de dreapta si invers,dar nu asta e problema Romaniei.Problema cea mai mare a Romaniei este inegalitatea de sanse si disfunctionalitatea institutiilor si institutelor de stat(mai bine spus inexistenta acestora).Putem sa micsoram sau sa marim taxe,putem actiona cu masuri de stanga sau de drepta,dar ce rost au ele daca piata nu functionaeaza si nu functioneaza datorita inadecvarii sau lipsei legislatiei sau dezorganizarea si lipsa de actiune a institutiilor de stat.Peste tot,intanlim diferite cazuri de nefunctionalitate sau disfunctionalitate:
  -piata intelectuala:vedem diplome,masterate si doctorate fara numar(de la Spiru Haret pana la Doctorul Ponta si Mangu)
  -piata agrara:nefiscalizarea pietarilor,cerealele se plimba nefiscalizate,iar transportul produselor agrare nu e controlata mai de nimeni,parca zboara aceste produse
  -piata maselor lemnoase:se taie paduri fara numar si nu numai ca se taie,dar ele ajung la export de parca n-ar fi vama sau organe de control
  -piata energetica:acolo se distorsioneaza piata fara numar prin implicarea capuselor apropiate producatorilor de stat de energie
  -etc
  Putem lua orice piata ati spune si vom gasi disfunctionalitati grave unde sunt implicate institutiile de stat.In concluzie,daca nu se vor organiza institutiile de stat pe baze stabile care sa dea semnale de corectitudine in piete,putem aplica orice metode de dezvoltare a economiei caci nu vor da roade…nu mai vorbesc de organizarea invatamantului,acelasi care a permis diplome,etc si care nu corespunde pietei muncii,dar de invatamant e o discutie foarte mare care este un pilon principal de dezvoltare economica

  • Confuzie maxima in mintea ta.

   1. Cand a fost un guvern de dreapta in .ro?

   2. Habar nu ai ce inseamna dreapta. Prin definitie, inseamna stat redus. Deci “sa actionam cu masuri de dreapta” e un nonsens. “De dreapta” inseamna imposibilitatea de actiune a statului, pentru ca acesta nu are parghii. Care imposibilitate lasa loc unei libertati cat mai mari de actiune a cetatenilor.

   3. Orice disfunctionalitati pe o piata sunt induse de actiunea arbitrara a “reglementatorilor”. Asa ca degeaba te plangi de disfunctii, dar visezi reglementari si solutii impuse din afara.

   4. Sa acuzi “nefiscalizarea” unui segment de piata iti cam tradeaza filonul de gandire…

 38. @ romania inedit
  Adica ai o firma cu profit buna de listat la bursa si te duci hodoronc tronc la tribunal si faci cerere de insolventa in calitate de administrator fara ca sa se intruneasca actionarii in AGA?
  Pai cine ia deciziile importante intr-o companie? AGA sau administaratorul “X”?
  Asta e o poveste cusuta cu ata alba. Securistii isi fac de cap in Romania fara nici o remuscare. Cu acordul politrucilor. Nu ai vazut conferinta de presa cu R. Vulpescu? Te tineai cu miinile de burta de ris. El cerea insolventa, desi ca membru in consiliul de administratie a Hidroelectrica trebuia sa aibe grija de banii patronului sau, STATUL si nu sa se vaicareasca de lucrurile care merg prost. “Problemele” companiei trebuia sa le rezolve din pozitia in care se afla.

  E ca in povestea cu doctoratul lui Ponta. Cind l-au pus ministru, serviciile secrete nu au anuntat ca Ponta are o problema? Nu au stiut (merita facute niste destituiri) sau Zeus s-a prefacut ca nu stie din motive obscure care ii apartin? Basescu a dat mina cu el in calitate de prim ministru si abia apoi au ajuns la el rapoartele securistilor?

  Economia noastra e pe baza de dosare, de informari, toate folosite complet aiurea in folosul politrucilor. Nu vedem si noi un prim ministru om de afaceri de succes sau un administrator de doamne ajuta in consiliile de administrare ale STATULUI. Peste tot numai slugi securiste si executii pe baza de dosar. Basescu crede ca va face economia romaneasca competitiva cu Dosariada?
  Cum de nu s-a scufundat asta pina acum definitiv cu vaporul ca sa nu-l mai vedem rizind prosteste pe toate televiziunile?

  • Dar de ce sa listeze Hidroelectrica la bursa ?
   Mai degraba ar trebui crescute taxele pentru apa pe care o uzineaza Hidroelectrica .
   Numai daca isi declara falimentul poate scapa Hidroelectrica de faliment si de “managementul privat”!

  • “Numai daca isi declara falimentul poate scapa Hidroelectrica de faliment”?! asta n-am inteles-o. Adica scapi de faliment…declarand falimentul? 😆 😆

  • Mea culpa:
   Vrusai sa scriu “Hidroelectrica poate sa bage in faliment baietii destepti din energie” , dar ma luai cu treaba si dedei click instant .

  • Nu a adus la lumina problema lui Ponta dintrun motiv simplu, vrea sa arate romanilor ca usl-ul e mai hot si mai incompetent decat ai lui, pdl.

 39. @ BogdanPN
  Chiar crezi ca un patron ca sa-si vinda produsele are nevoie de o buna organizare a institutiilor statului? E ca si cum in Piata Libera, in clipa cind vei dori sa dai un kg de banane cu 20 lei (ca merge in momentul acela) functionarul statului te-ar fluiera de pe o creaca dintr-un copac strigind: “Nu e corect ce faci! Trebuie sa vinzi cu 8 lei/kg. Diferenta ti-o confisc eu ca trebuie sa rontai si eu ceva de foame!” (Si tine cont ca tovarasul de pe creaca cu pricina nu munceste. Inventeaza din pozitia de arbitru impunindu-ti ce sa faci cu produsele tale).
  Incerca totusi sa citesti blogul acesta de la 0!

  • Da,ca sa existe “piata” ar trebui o perfecta functionare a statului si subliniez “perfecta”.
   Eu nu ma aliniez la vreun blog,imi spun parerea si la revedere.Demonstreaza ca ai dreptate,adeptul junglei economieice esti

  • Ca sa existe piata ar trebui o “perfecta” functionare a statului? De unde tampenia asta? 😆

   Piata a existat cu mii de ani inainte de aparitia oricarui stat. Si va exista chiar si intr-o totala anarhie, chiar si dupa ce dispare orice guvern. Oamenii nu asteapta aprobare de la stat, ca sa vanda si sa cumpere.

  • Normal,auzim in istoria economica vorbindu-se de piete,dar ele au existat atata timp cat au fost aparate si de aceea s-a facut vorbire de ele,ca si in cazul popoarelor,se vorbeste mai putin de popoarele infrante.
   N-am vorbit de existenta schimbului,normal,au existat de la troc incoace,vorbesc de zilele noastre,vorbesc de distrosionarea prin institutiile statului a pietei in ansamblu.Teoria mea a fost,ca in zilele noastre,o piata functioneaza bine atata timp cat este nediscriminatoriu reglementata,iar nediscriminarea si apararea reglementarilor este executata de catre institutiile statului.
   Daca cineva imi spune ca piata ideala e cea din preistorie sau cea din anarhie,nu pot fi de acord cu el;eu zic ca piata ideala e cea din zilele noastre,iar dezvoltarea ei depinde de o reglementare cat mai nediscriminatorie si mai corecta

  • Stai o clipa, ca sa ne lamurim: deci statul introduce niste reglementari…care distorsioneaza piata…asa ca e nevoie de stat ca sa corecteze, prin alte reglementari, distorsiunile introduse tot de el? Asa se justifica deci, in opinia ta, interventia statului in economie? 😆

   Adica eu am o masina…tu mi-o strici…ca sa te angajez dupa aia tot pe tine sa mi-o repari? Nu ti se pare nimic amuzant in povestea asta? ca eu ma tavalesc de ras!

  • Tot ce am zis eu a fost intr-o reglementare puternica a statului prin legi,legi care sa fie respectate si puse in aplicare nediscriminatoriu de institutii ale statului.
   Sa luam:
   -piata intelectuala:-daca institutiile statului erau pe faza si nepolitizate si puternice,atunci nu se putea face ponta doctor
   -taxe+impozite:daca Anaf si Garda nu erau politizate,veniturile bugetare cresteau la 34-35%pib
   -redevente:politia vamala poate stie ceva cum zboara petrolul nefiscalizat
   Adica daca iti avariez masina,prin constatator si justitie,sa-ti platesc masina.

  • Dar n-ar fi fost mai bine daca institutiile alea de stat n-ar fi existat deloc? Cum ai mai putea sa politizezi ceva ce nu exista? De ce trebuie sa existe institutii de stat, care sa faca prost, ceea ce orice firma privata face mai bine (si mult mai ieftin)? De pilda, ANAF-ul: stiai ca in Turcia, sau Italia, inspectorii fiscali sunt PFA sau firme? Stiai ca sunt platiti doar in functie de rezultate? De ce ti se pare necesar sa fie neaparat …functionari de stat, cu salariu garantat si cu contract de munca nedeterminat? De ce toata lumea se supune regulilor pietei, numai statul nu?

   Tu spui ca statul “protejeaza” piata? Cum s-o protejeze, cand de fapt o ocoleste si-i da in cap oriunde poate? Si sa lasam piata din preistorie. Uite un exemplu chiar din ziua de azi, 19.06.2012: comertul cu paine. Care in proportie de peste 80% functioneaza la negru: fara taxe, fara amestecul statului (a declarat-o chiar ANAF).

   Ai auzit tu de vreun brutar care sa zica: imi pare rau, institutiile statului nu functioneaza “perfect”, ANAF a uitat sa ma taxeze, asa ca eu astazi nu vand nimic! Refuz sa vand fara taxe! 😆
   Dar ai auzit de vreun cumparator care sa zica: vai-vai, painea asta n-are TVA! iar brutarii n-au carte de munca si n-au platit CAS-ul! pai eu nu mai mananc azi, ca-mi ramane in gat. 😆

   Eu n-am auzit! Deci oamenii se descurca perfect si in secolul 21, fara reglementarile si interventia statului. Ba chiar mai bine! De fapt, principalul beneficiar al taxelor statului, este insusi statul. Nicidecum populatia.

  • Stiu ca in Italia este o Garda Financiara militarizata.
   Adica daca eu sunt mai mic si le fac concurenta alora mari,cine ma apara?Ma rup astia cu bataia,cred ca voi ajunge sa platesc Taxe de Protectie.Sa lasam si JUNGLA,asta nu ne aduce nimic,cred ca singura solutie ar fi ca arbitrul,sau institutiile statului sa provina exclusiv din societatea civila,probabil ca americanii la asta au ajuns dupa multi ani de democratie
   In cazul graului,va aduc aminte ca arendasul primeste subventii si proprietarul plateste impozit…pe asta se bazeaza marii cultivatori ai neamului.

  • Bogdan, le-ai cam amestecat. Exemplul tau e despre justitie, care este necesara pentru functionarea societatii in general, nu doar a pietei.

   Piata inseamna comert, care cu cat e mai putin reglementat de stat, cu atat mai bine. Comerciantii se reglementeaza singuri intre ei, prin contracte, n-au nevoie de interventia statului, care oricum nu se pricepe. Cand au vreo problema cu incalcarea contractului, se recurge la justitie. Sunt de acord ca justitia trebuie sa fie nediscriminatorie, dar asta in general, nu neaparat din cauza pietei.

   Eu nu cunosc nici o reglementare de stat sau vreo institutie de stat, favorabila pietei. Daca stii tu vreuna, te rog sa-mi spui.

  • Hamurabi,pentru tine “piata” e doar comert,pentru mine si religia e o piata.

  • Painea s-ar scumpi cu 50-80% daca brutarii ar plati toate taxele .

  • Romania Inedit,platesti benzina si motorina la nivel european,alimentele tot la fel,…,dar graul NUUUU.De ce preturile la grau nu sunt la fel ca in Eu?Painea in Italia costa 3,28 eu/kg,noi om fi avut costuri mai mici….ha,ha,ha

  • Bogdan, am senzatia ca incepi sa bati campii intentionat. Intai cu justitia, acum cu religia. Religia desigur functioneaza dupa legile pietei, ca orice altceva, dar asta nu inseamna ca ESTE o piata. Dece ocolesti raspunsul?

   Sa lasam religia si justitia, sa vorbim concret de comert. Ai spus asa: ca sa existe “piata” ar trebui o perfecta functionare a statului si subliniez “perfecta”. De unde pana unde? Ti s-a aratat aici ca piata exista binemersi si fara stat.

   Cunosti tu vreo institutie de stat sau vreo reglementare a statului care macar sa usureze procesul de vanzare-cumparare? Cunosti vreun caz, unul singur, in care birocratia de stat sa fie favorabila pietei? E o intrebare simpla.

  • Era metafora…pai birocratia este institutia statului sau arbitrul…Ia spune-mi,de unde stiu eu ca un produs e bio,un exemplu?
   Nu stiu,birocratia e buna,dar sa fie cat mai modesta,mica sau invizibila..Fara birocratie,NU se poate,geaba insisti,ai invatat o lectie si pe aia o tot repeti

  • Hamurabiu,atata timp cat ai de unde alege,e o piata,poate fi si invers.Si religia e o piata,sunt confesiuni catolice,ortodoxe,musulmane,budiste,etc,…,Nu este o piata?

  • Nu, Bogdan, faptul ca poti alege inseamna ca religia functioneaza dupa legile pietei, nu ca e o piata. Mai uita-te si tu in DEX. E ca si cand ai spune ca daca vizitezi America 3 zile si te supui legilor americane, esti american.

  • @Bogdan: si tot n-ai raspuns la intrebare.

  • Bogdan, piaţa nu are nevoie de stat. Statul are nevoie de piaţă.

  • Sper Mihai sa scrii un articol despre brutarasii pricopsiti , care subventioneaza politrucii. Tot amintesti de ceva vreme de ei si bine faci ( nu se aude bine, poti repeta te rog?). Ai ceva in cuptor sper. 🙂

  • piata e locul si regulile unde se fac tranzactii (fizic sau virtual)

   acuma functie de regulile pietei va putea atrage mai multi sau mai putini actori, (in general unde regulile sunt transparente si se asigura niste standarde, acces nediscriminatoriu al actorilor, etc., acolo piata e mai mare lumea vine si revine acolo, e ca la carciuma)

   statul nu prea are treaba, el ar vrea 🙂 el face eforturi

   uite iti dau un exemplu piata internationala, care stat o reglementeaza?

 40. Corect, calitatea educatiei este de departe calcaiul lui Ahile, ea loveste dur economia de vreo 4-5 ani, dar acum s-a acutizat lipsa unor specialisti care stiu meserie. Fiu-meu in clasa IV are probleme la mate ca nici Titeica nu le-ar rezolva in timp util…i-am spus: invata Engleza, pune mana si deseneaza poduri si sosele (e maniac) pana ti se termina toate culorile si, mai ales, fii inventiv in orice faci. Da-le dracului de teste, dar nu-i spune maica-ti…

  • 🙂 daca vrei sa-l faci inginer, ar trebui sa stie mate, fara asta nu se poate
   daca vrei sa-l faci manager sau economist, sau investitor, ar fi bine sa stie si ceva mate

   imi vine o singura idee ce poate face cu engleza si culori, sa se faca politruc, si sa sa faca contracte gen bechtel

  • pai na, fotbalist nu vrei sa-l faci, manelele nu-i plac, fa-l inginer sa te rada tot cartierul.

  • Pai de asta are probleme Lumea Moderna, pentru ca NU este condusa de ingineri !

   Voi nu vedeti ca toti politrucii astia sunt juristi, profesori de istorie, doctori, psihologi, poeti, filozofi, marinari, economisti, finantisti? Toti cu Studii Europene, de comunicare, masterate, doctorate, MBA-uri, studii politice si alte hartoage lucitoare…

   Daca lumea ar fi fost condusa de ingineri totul ar fi functionat perfect! E drept ca ar fi fost cam gri, insa pentru culoare exista artistii…

  • 🙂 lasa sa rada tot cartierul, probabil acolo unde tu locuiesti asa este

 41. @ romania inedit
  Cu ce bani s-ar face investitii la Hidroelectrica, cind banii de la buget, tot mai redusi numeric, trebuie sa intre in miinile politrucilor? Apareau actionari privati alaturi de STAT care bagau banul.
  Daca scapam de contractele baietilor destepti diferenta de bani ar ajunge in buzunarele pensionarilor si sa nu uitam ca si FMI -ul sta ca milogul la poarta si ne cere sa inapoiam datoriile incepind de anul acesta. Statul de unde va restitui imprumuturile daca el este tot in situatia de cersetor si se tot imprumuta? (cred ca de aceea nu s-a aprobat legea de interzicere a cersetoriei pentru ca statul, fiind cel mai mare cersetor trebuia condamnat; asa ca politrucii au retras legea cu pricina).
  Numai ca nu vedem o privatizare naturala ci una anapoda, pe baza de dosare, pe 2 lei cum zice Videanu.
  Cu comunistii nu ai ce sa faci. Ei stiu doar sa cheltuie.
  Logic este sa nu dai o astfel de companie pe miinile strainilor, dar ce vina au acestia ca banii lor i-au papat comunistii si noi acum trebuie sa platim furaciunile lor dind pe gratis Hidroelectrica?

 42. Firmele nu fug doar din Romania, ci si din toate tarile socialiste. Ai avut dreptate, Mihai, sa iti muti firmele in Londra.
  http://www.zf.ro/business-international/premierul-britanic-anunta-ca-va-intinde-covorul-rosu-pentru-companiile-franceze-care-vor-fugi-de-impozitele-lui-hollande-9761038

 43. Che Ponta si Ce furt.Unii ii zic si Che Mangleala.Ha,Ha!

 44. http://www.zf.ro/

  Asta-i tare rau. Daca nici soc. de stat : cele care actv. de baza este furtul bugetului ( prin pierderi vadite si cele care fac sau sunt capabile sa faca profit externalizeaza profit si platesc taxe cat mai putine, Cine naiba mai plateste taxe in Romania ? Gata m-am prins prostul de serviciu FMI si Merkel hahaha sau poate buticarul, gogosarul, pietarul ??? hahaha Mda astia cu patriotismul lor cu siguranta vor scoate Romanica din bratele lu’ Baubau hahaha Ipocrisie, Prostie sau Nemernicism ??

 45. @ BogdanPN
  Angajatii statului sint de regula oameni prosti care stiu un singur lucru: sa fie supusi sefilor lor. Sint simplii executanti de ordine. In tara asta ordine dau comunistii aflati la putere. Acestia stiu doar sa cheltuiasca ce a ce au furat prin impozite si taxe impuse obligatoriu romanilor. Cum crezi ca ei vor face reguli valabil acceptate de oamenii inteligenti (adica de patroni)? Prostii nu pot crea decit o prostie perfecta sau monumentala. Eu ti-am dat un exemplu simplu ca argument si tu nu l-ai luat in seama! In concluzie pot sa te ti de cuvint si sa zici blogului acesta “la revedere” asa cum ai promis sau sa devi intreprinzator privat ca sa intelegi cit de mult gresesti. Si nu uita ceva simplu: “teoria ca teoria, dar practica ne omoara”.

  • N-am spus ca angajatii statului sunt prosti.Cel putin cred ca sunt indoctrinati,cred ca fac parte din “SISTEM”.In rest,n-am spus nici ca oamenii inteligenti apartin patronilor,daca te consideri inteligent,apartii patronului?Esti in proprietatea lui sau munca ta ii apartine?

 46. Ce zic baietii de la Stratfor despre alegerile din Europa
  http://www.stratfor.com/weekly/futility-european-elections

 47. Off topic

  Uitati-va si voi la astia în Mexic -G20 ce pupitre au..Ai impresia ca sunt sicrie, si ce bine le sta lui Van Rompuy si Barosso.

  http://www.u-p-r.fr/actualite/monde/van-rompuy-barroso-cercueil-europeen

 48. @Mahurabi… Institutia de stat nu trebuie sa usureze vanzarea-cumpararea,ci s-o garanteze sau poate de ce nu,prin creearea unei piete virtuale sa usureze procesul de vanzare-cumparare.Important e garantarea procesului pentru a se ajunge la o concurenta loiala.Sa luam exemplul unei comenzi pe internet:cui te adresezi daca nu ti se onoreaza?Ei bine,garantia vine prin justitie,dealtfel e-bay nici nu ar exista sau alte “Electronic-“-uri daca n-ar fi justitia,nici transferuri bancare,nici plati on-line,etc

 49. @ bogdanPN
  Noi, patronii ne tinem de cuvint chiar daca nu semnam uneori contracte. Ne tinem de cuvint ca asa este bine in relatiile dintre parteneri. Zi-ne la revedere! Ai promis! De ce iti incalci cuvintul dat? Dupa o perioada de analiza poti sa mai scri. Altfel risti sa ajungi fortat la spam si nu vad cum vei mai aparea pe blog.

  Daca patronii nu ar fi mai destepti ca alti oameni de pe pamint nu ar mai exista capitalismul si tu nu ai mai scrie aiureli pe blog. Ai comenta plictisit despre cuceririle socialismului. Din nefericire pentru voi viermii, existam si facem legea. Iar patronii lucreaza tot cu viermi dar din cei inteligenti si harnici. Ca asa e natural si bine.

  Tot ce este pe proprietatea mea imi apartine. Inclusiv forta de munca care am cumparat-o si am ca dovada contractele de munca semnate de asngajati. Dar ca sa nu ne mai plictisim si sa tot repetam, citeste mataluta blogul!

 50. Bogdan, nu înteleg ce vrei sa zici:

  “Institutia de stat nu trebuie sa usureze vanzarea-cumpararea,ci s-o garanteze sau poate de ce nu,prin creearea unei piete virtuale sa usureze procesul de vanzare-cumparare.”

  De ce ar fi nevoie de un garant (statul) într-o vânzare cumparare? Poate le vine astora ideea de a mai inventa o taxa în numele acestei garanti care nu valoreaza o ceapa degerata. În ziua de azi totul este garantat pe viata si dupa 3 zile produsul este deja la gunoi. Frica este un sentiment foarte puternic pe baza caruia unii fac milioane!

 51. Off topic: Tot trambiteaza astia manevra cu insolventa Hidroelectrica , aparent pentru a scapa de baietii destepti. Pai hai sa o luam babeste .
  1. Se va face un consiliu , o masa credala etc . Pe moment vor fii sistate plati sau angajamente , catre baietii destepti , DAR acest lucru nu anuleaza un contract si ceea ce deriva din el.
  2. Daca se merge inante , baietii destepti vor putea cere lichidarea fizica a bunurilor societatii , deci vor lua pe nimic , sau isi vor conserva profiturile , vanzand hidrocentrale ,
  Toata manevra asta , este ca cei care isi suspenda platile la credite pentru o perioada , dar vor pati mai scump mai incolo.
  Cred ca MAXU08 ar putea sa ne lamureasca mai bine el e in domeniu juridic
  DESTEAPTA TARE CONDUCEREA HIDROELECTRICA , o dovada in plus ca statul chiar pus pe o mina de aur e capabil sa dea faliment!
  DANIEL

 52. Se poate si mai rau, ai putea fi francez si sa fii fortat sa muncesti in tara cea mai saraca din Europa.
  http://www.realitatea.net/mergeti-sa-lucrati-in-romania-pe-360-de-euro-sau-zburati_954379.html

 53. @ idf
  Contractele prin care urmeaza sa se vnida un produs clientilor nu intra la masa credala, ca doar nu sint credite luate de la clienti. Ce, au platit baietii destepti vre-un leu in avans ca sa-i ceara inapoi pentru energia electrica nelivrata? Pai atunci mai erau baieti destepti?
  Tu, daca dai faliment, mai datorezi ceva clientilor cu care ai semnat contracte? Ai falimentat si gata. Hidroelectrica se poate reorganiza si transforma in Hidroelectrica 2. Adica se fac contracte noi cu noua companie. Rezulta ca vechile contracte ramin fara valoare. Iar Hidroelectrica 2 nu va mai semna contracte cu baietii destepti.

 54. @ idf
  Daca ai pus pe cineva sa-ti construiasca casa si ala a murit subit, te duci sa-i vinzi mortului casa ca sa te recompensezi?

  • Mircea
   Daca l-am pus pe VASILE vecinul de casa , persona fizica , corect nu am ce cere , dar daca am contract cu Construct S.A , e diferit

 55. MIrcea
  Hidroelectrica1 a semnat un contract in care se obliga sa furnizeze x produse la y preturi.
  Si banuiesc ca in caz de nerespectare sunt si ceva penalitati.
  Acum daca hidroelectrica1 se baga in faliment , baietti destepti pot sa ceara ( cred eu , nu sunt specialist ) daune confrom contractului , si cred ca vor avea castig de cauza.
  Poate ma insel , dar am o presmtire ca Hidroelectrica va plati ( noi toti la urma urmei ) de ii va iesi pe nas , artificiile astea juridice.
  Ca sa te transformi in hidroelectrica2 , din falimentarea hidroelectrica 1 , ar trebui sa ii treci activele pe hidroelectrica 2 , iar statul ( actionarul majoritar ) ar face cea mai mare magarie si prostie posibila ( pai in secunda 2 si eu imi cer falimenetul si las statul fara tva si alte taxe )

  Evident , cum nu sunt detinatorul adevarului absolut , cele scrise mai sus , sunt doar opinii personale.

  DANIEL

 56. @ idf
  Ce sa ceri unuia care a murit? Chiar daca ai contract cu persoana fizica, poti chema mortul in instanta? Poate un avocat sa reprezinte un mort? Poate mortul sa isi ia obligatia in fata instantei ca va lichida datoriile? Ai vazut mort sa plateasca de pe lumea cealalta datoriile ramasae in urma lui?
  Cind faci un contract de vinzari garantezi contractul cu active din firma? Cred ca nu ai facut niciodata asa ceva si nici nu ai auzit pe undeva. Da, se pot pune penalitati, dar ele nu pot fi platite de o persoana decedata, asa ca sint valabile daca te poti adresa in instanta asupra celui care desi traieste (exista) nu vrea sa te despagubeasca. Dar cu un mort ce faci?
  La fel se pune problema si cu persoanele juridice.
  Se declara falimentul. Se numeste un lichidator de catre AGA, care preia toate operatiunile firmei decedate. Fostilor administratori le inceteaza din clipa numiri lichidatorului mandatele. Lichidatorul vinde activele si achita cu ele datoriile companiei, atit cit se poate. Ordinea stingerii datoriilor o da legea 31/1990.
  Hidroelectrica a cerut altceva si anume insolventa. Asta presupune ca te poti reorganiza judiciar. Apare judecatorul sindic care vede cum stau lucrurile. Daca compania a semnat sub fostii administratori contracte care au afectat pe patron, in speta STATUL, se fac anchete penale, se lasa cu arestari si altele (nu le insir aioci), iar contractele pagubitoare sint anulate in instanta. Aici realizezi ca se pot duce la pirnaie o groaza de persoane care au profitat de pe urma furaciunilor si puteau din pozitiile lor sa le opreasca. Reorganizarea in urma insolventei poate genera o Hidroelectrica 2 ale caror administratori nu vor mai semna contracte pagubitoare societatea lucrind pe profit asa cum de fapt si este. Cum sa ai o asa companie pe pierdere?

 57. @ idf
  La un SRL, statul isi ia ce este al lui, in primul rind de la administratorul firmei. Conform legii 31/1990 el raspunde si cu averea sa si penal pentru tot ce se intimpla in companie. Asa ca statul, (Registrul Comertului) nu iti radiaza firma pina cind fiscul nu aproba un bilant de lichidare, din care rezulta ca firma a achitat toate datoriile, in primul rind pe cele legate de bugetul statului. Adica, sa te incarci cu impozite si taxe neplatite pe firma nu este o fericire, pentru ca trebuie achitate de administrator. Majoritatea SRL-urilor sint cu asociati unic si tot el este si administrator in acelasi timp. Asa ca daca esti in situatia asta nu te sfatuiesc sa te joci cu fiscul de-a baba oarba, ca nu tine. S.O.V. a fost destept, insa. El a papat banii, iar Vlas, care era administrator a facut pirnaie. Femeia a primit doar ordine verbale. Daca il punea pe S.O.V. sa semneze Hotarirea Asociatului Unic, atunci cind era cazul, ea ar fi putut sa il traga si pe acesta in puscarie. Dar femeia a fost proasta si S.O.V. a scapat.
  Nici sa te ascunzi nu tine, deoarece chiar daca firma dispare, CNP -ul tau de pe buletin ramine valabil. Nu mai poti decit sa te asociezi intr-o alta companie, dar fara sa mai ajungi vreo data administrator.

 58. Am inteles.
  Din fericire ( pacate ) firma mea e din2001 si nu am avut nevoie de asa ceva. Erau doar niste presupuneri ale mele

 59. O observatie:

  La toamna iese urmatorul model de Logan.

  “Am tot citit în presă despre noul Logan, Logan 2. Nu va fi niciun Logan 2. La Paris vom prezenta o maşină nouă. Nu vă pot spune mai multe, dar vă spun că va fi o “, a declarat Constantin Stroe, vicepreşedinte Automobile Dacia.
  http://economica.rtv.net/stroe-dacia-nu-va-exista-nici-un-logan-2-salon-auto-paris-masina-noua-dacia-model-nou_26484.html

  Este foarte normal ca vanzarile actualului Logan – model vechi de opt ani – sa scada, in conditiile in care in cateva luni se stie ca vine modelul “cu atractie magnetica”.

  Singura problema ar fi daca Renault decide sa produca noul Logan in Rusia sau Maroc, si nu la Mioveni.

 60. Ai uitata sa precizezi ca Dacia Logan se fabrica de 8 ani, a fost un model depasit, din momentul in care s-a produs. Vanzarile au fost surprinzatoare pt conducerea Renault -Dacia,
  Strazile din Romania sunt pline de acest model, sunt vremuri de criza si este logic ca vanzarile sa scada, mai ales dupa 8 ani de fabricatie. Ilogic este faptul ca uzina Dacia nu scoate un model nou care sa inlocuiasca modelul Logan. Daca ne gandim ca facillitatiile fiscale au expirat in Romania pt compania Dacia,iar tot ce inseamna model nou se va fabrica in Maroc, atunci viitorul uzinei Dacia este sumbru !!

 61. http://www.evz.ro/detalii/stiri/ing-in-doar-o-luna-guvernul-a-crescut-deficitul-cu-50-tinta-din-2012-poate-fi-ratata-o-98885.html

  “Deficitul bugetului general consolidat a urcat la finele lunii mai la 1,2% din PIB, de la 0,8%, cât fusese în primele patru luni (ceea ce indică o creştere cu 50% în termeni relativi). Evoluţia nu pare compatibilă cu ţinta oficială, care prevede scăderea deficitului de la 4,2%, cât a fost în 2011, la 2,2% în acest an, în termeni cash, scriu analiştii ING în raportul zilnic.”

  http://www.cotidianul.ro/vosganian-tinta-de-deficit-bugetar-este-in-pericol-187273/

  “Deficitul bugetar a urcat îngrijorător în luna mai, de la 0,83% din PIB pe primele patru luni, la 1,19%. Dacă tendinţa primelor cinci luni se menţine, fără măsuri de corecţie odată cu rectificarea bugetară din luna iulie, deficitul bugetar riscă să iasă din limita celor 3% din PIB, căci de respectarea ţintei convenite cu FMI, de 2,2%, nici n-ar mai putea fi vorba.”

 62. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/productia-de-la-uzina-dacia-din-mioveni-va-fi-oprita-pana-la-sfarsitul-lunii-170043.html

  “Producţia de la Uzina Dacia din Mioveni, judeţul Argeş, va fi oprită, începând de astăzi (06 august 2012) până la sfârşitul acestei luni”

%d bloggers like this: